Zicht op de Noorderhavenkade vanaf het Stadhoudersplein, 1981
Deze kade liep langs de vroegere Noorderhaven. De haven die in 1932 werd gegraven, was bestemd om als centrum voor de beurtscheepvaart dienst te doen ter vervanging van het centrum aan de Delftsevaart. Tengevolge van het teruglopende vervoer van beurtgoederen per schip, raakte de haven reeds spoedig haar eigenlijke bestemming kwijt. In 1938 werd door B&W een voorstel gelanceerd de haven te dempen en het beschikbaar komende terrein te bestemmen voor scholenbouw. De demping van de Noorderhaven kwam in 1940 tot stand.
Het Stadshoudersplein draagt de naam van de vroegere plaatsvervanger van de landheer. Ten tijde van de Republiek was hij dienaar van de Staten van de verschillende gewesten. Ter hoogte van het Stadhoudersplein bevond zich in vroeger tijd het ‘Galgenveld’, waar door het Rotterdamse gerecht veroordeelde personen werden geëxecuteerd. In 1795 werd het veld aan een paardenvilder verhuurd; daarom heette het later ook wel Vildersveld. Van 1913 tot 1932 was hier de Melkmarkt gevestigd.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.
Metmedewerking van Rotterdam van toen