De Ballentent met ernaast snackbar De Steiger, 1987
De Ballentent heette vroeger Maaszicht. Dat café is ontstaan in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het pand waarin het café is gehuisvest, was eerst een douanedepot. Vlak na de oorlog heeft ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen er nog in gezeten. Het verhaal gaat dat rijexamenkandidaten toen een paar rondjes over de kade moesten rijden en als ze dat zonder haperingen deden, kregen ze direct hun rijbewijs.
Café Maaszicht en later De Ballentent – de naam is ontstaan omdat de klanten op z’n Rotterdams zeiden ‘laten we wat gaan drinken in díe ballentent’ – zijn altijd al bezocht door veel mensen die in de haven werkten. Vooral van cargadoorskantoren, rederijen, agenturen, het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam en van de douane. Op zondagmiddag is het vaak ook een aanloopplaats voor andere horecabazen en oude havenglorie, die na een traditionele wandeling over de Parkkade graag even bij ‘Marius, de helaas overleden baas van de Ballentent’, binnenwippen.
Een bekend verhaal over Marius is dat hij altijd aanwezig was, staand aan de punt van de bar, waar hij toezicht hield of de clientèle op de juiste manier door zijn personeel – altijd in keurig wit overhemd met stropdas of strik en zwarte pantalon – werd bediend. Marius was eveneeens beroemd onder het havenvolk over het feit dat hij even hard zelf met het vingertje rondging als velen van zijn havenklanten. Om zich enigszins te matigen dronk hij altijd colaatjes pils. Zelf bevestigde hij dat hij daardoor wel aan een gemiddelde van minstens dertig glaasjes per dag kwam. Hoe later op de dag, hoe mooier ook zijn verhalen werden.
De Ballentent is opgesierd met prachtige foto’s, schilderijen en attributen van de Holland-Amerika Lijn, die vroeger aan de overkant van de Nieuwe Maas domicilie had.
De fotograaf is Aad Boer en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van de site van de Ballentent https://www.deballentent.nl/geschiedenis/
Met medewerking van Rotterdam van toen