Hacker breekt in op server Belgische politie en plaatst gegevens online

De politie van de Belgische gemeente Zwijndrecht is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Een hacker brak in september in op een server en plaatste de gestolen gegevens online, melden VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws.

De hacker kon onder meer duizenden processen-verbaal, gevoelige documenten en persoonsgegevens inzien. Het zou gaan om een van de grootste overheidslekken ooit in België.

De Belgische kranten konden online onder meer aangiftes van huiselijk geweld, pooierschap en prostitutie inkijken. De hacker had toegang tot alle gegevens van 2006 tot en met september 2022.

Volgens de kranten was de beveiliging van de server ondermaats. De hacker zou de inloggegevens hebben geraden. Bovendien was tweestapsverificatie, een extra beveiligingslaag, niet ingeschakeld.

De hacker zou ook hebben geprobeerd de politie af te persen. Toen dat niet lukte, plaatste hij de gegevens online. Dat gebeurde op het Tor-netwerk, een speciaal netwerk dat gebruikers anonimiseert.

Politiekorpschef Marc Snels zegt dat de hack heeft kunnen plaatsvinden “door een menselijke fout”. Volgens hem is het lek inmiddels gedicht. “‘Het is een heel spijtige zaak, wij vinden het bijzonder vervelend”, zegt Snels. De personen van wie gegevens zijn gelekt, worden momenteel gewaarschuwd.

Bron: NU.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *