Radio Hertogjansplace
Kop van zuidRotterdam van toen

Overzicht van de Kop van Zuid en de Erasmusbrug, gezien vanuit het zuiden, 1996

De Kop van Zuid is en wordt gebouwd op voormalige, in onbruik geraakte haventerreinen rond de Binnenhaven, Entrepothaven, Rijnhaven, Spoorweghaven en de Wilhelminapier. Deze haventerreinen zorgden samen met de Nieuwe Maas voor een grote fysieke afstand tussen het centrum ten noorden van de Maas en Rotterdam-Zuid. Door dit gebied om te vormen tot stedelijk gebied en door goede verbindingen aan te leggen, wordt gepoogd Noord en Zuid met elkaar te verenigen.

Vroeger was de Wilhelminakade, die over de gehele lengte van de pier loopt, een havenkade waarvandaan veel passagiersschepen naar Amerika vertrokken. De pier is een symbool geworden van de 19e- en 20e-eeuwse emigratie naar Amerika. De westelijke punt wordt het Koninginnehoofd genoemd. Hier staat sinds 2001 het grote gietijzeren beeld Lost luggage depot van de Canadese historicus en beeldend kunstenaar Jeff Wall als symbool van het afscheid dat emigranten hier namen van hun “vorige leven”.

Hotel New York, het vroegere hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn, is met zijn koperen gekoepelde torens een van de kenmerkende gebouwen. Na het vertrek van de HAL in 1971 werd een masterplan voor de herontwikkeling van het gebied ontworpen door Sir Norman Foster in 1992. Hij ontwierp in 2000 ook het World Port Center, de eerste hoogbouw die sindsdien het decor vormt achter Hotel New York.

De foto is gemaakt door de afdeling fotografie van het Stadsarchief Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *