Radio Hertogjansplace
HillegersbergRotterdam van toen

Zwembad het Zwarte Plasje aan de Oude Raadhuislaan, 1974

Dit watertje is rond het midden van de 19de eeuw ontstaan. In verband met de noodzakelijke ophoging van de Kerkstraat in Hillegersberg werd een gedeelte van het land, dat ten noorden van de straat was gelegen, uitgegraven. Zo ontstond een drassig plasje, dat vanwege zijn kleur het Zwarte Plasje werd genoemd. In de loop van de jaren ontstonden in dit plasje kleine bronnen, die het water geleidelijk aan zuiverden. In het begin van de 20ste eeuw kwam het plasje in trek bij de zwemlustige Hillegersbergse jeugd. Sinds 1914 fungeert het als zwembad van de Sportvereniging Hillegersberg.

De Oude Raadhuislaan is vernoemd naar het voormalige raadhuis van Hillegersberg op de hoek van deze laan en de Kerkstraat. Dit raadhuis werd in 1752 gebouwd op de plaats van het oude 16de eeuwse rechthuis naar plannen van Bart Overgauw. Het bleef tot 1921 als zodanig in gebruik, toen het nieuwe raadhuis aan de Straatweg werd geopend. Deze laan heette van 1916 tot 1926 Raadhuislaan en van 1926 tot 1932 Oude Raadhuisstraat.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *