Radio Hertogjansplace
DelfshavenRotterdam van toen

De Schiedamseweg met winkels en horeca, 1976

De Schiedamseweg is de naam van de weg, die van Delfshaven naar Schiedam loopt. De Schiedamseweg is een bekende winkelstraat in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven. De Schiedamseweg loopt tussen de Aelbrechtskolk in historisch Delfshaven en het Marconiplein. Vanaf het Marconiplein loopt de Schiedamseweg als onderdeel van Schielands Hoge Zeedijk door tot de gemeentegrens van Schiedam. Dit gedeelte is in de volksmond bekend als Rotterdamsedijk.

De Schiedamseweg is aangelegd vanaf 1910 en vormt de verbinding van Delfshaven naar Schiedam. Voor 1910 ging het verkeer inclusief de stoomtram over de smalle Mathenesserdijk. De Schiedamseweg werd aangelegd als brede boulevard en centrale as van de wijk Bospolder/Tussendijken. Aan de oostkant van de Schiedamseweg is gebouwd in neorenaissance stijl. De bebouwing ten westen van de Spanjaardstraat is soberder. Aan het eind van de jaren twintig was de bebouwing van de Schiedamseweg voltooid.

Op 31 maart 1943 werd Rotterdam-West getroffen door een bombardement van de Amerikanen. De westelijke helft van de Schiedamseweg werd daarbij verwoest. Bij dit bombardement vielen ongeveer 400 doden en werden 16.000 mensen dakloos. In de jaren vijftig is de wijk herbouwd. De brandgrens bij de Wattierstraat is ook anno 2007 nog duidelijk zichtbaar.

In de jaren tachtig is onder de Schiedamseweg tussen de Coolhaven en het Marconiplein de tunnel van de Calandlijn aangelegd. De Schiedamseweg was door dit bouwwerk jarenlang afgesloten. De bouwmethode die gebruikt is is die van de schalentunnel waarbij de vloer van de tunnel ter plekke werd gebouwd en het dak van de tunnel in segmenten van elders werd aangevoerd.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *