Smartphonescherm kapot? Zo voorkom je dat
Het vervangen van een gebarsten of bekrast smartphonescherm is allesbehalve goedkoop. Afhankelijk van het model kan reparatie honderden euro’s kosten. Veel mensen nemen dan ook het zekere voor het onzekere en plakken een screenprotector op hun telefoonscherm. Er zijn meerdere soorten beschermfolies, die allemaal voor- en nadelen hebben.
Grofweg onderscheiden we drie soorten screenprotectors: van kunststof, van glas en tussenvormen die het beste van beide proberen te combineren.
Plastic screenprotectors: dun, maar beperkte bescherming
Kunststof screenprotectors zijn erg dun en zie je daarom bijna niet. Het plastic hecht goed op het telefoonscherm waardoor het beschermlaagje stevig blijft zitten.
Plastic beschermfolies hebben ook nadelen. De belangrijkste is dat zo’n screenprotector alleen beschermt tegen (oppervlakkige) krasjes. Een klap of val kan hij niet opvangen.
Bovendien voelt het materiaal soms wat stroef aan. Dit merk je vooral tijdens het scrollen door apps en menu’s. Daartegenover staat dan weer dat plastic beschermfolies relatief goedkoop zijn.
Glazen screenprotectors vangen klappen op
Glazen screenprotectors zijn een stuk duurder. Maar die houden niet alleen krasjes tegen, maar vangen ook stoten en vallen op. De impact van de klap wordt verspreid over de screenprotector opgevangen, waardoor het geharde glas barst (en niet het telefoonscherm).
Het grootste nadeel van een glazen beschermer heeft met het formaat te maken. Dit soort screenprotectors zijn wat dikker dan kunststofvarianten en zie je daarom duidelijker op het telefoonscherm zitten.
Met hybride heb je het beste van twee werelden
Er zijn ook screenprotectors die tussen plastic en glas inzitten, zoals hybride glas. Deze screenprotectors bestaan uit meerdere laagjes van sterke kunststoffen (waaronder PET en acrylglas). Hierdoor lijken ze op glas, maar zijn ze net zo dun en wendbaar als plastic.
Hybride screenprotectors beschermen uitstekend tegen krasjes en eventuele vallen en stoten. Net als bij glazen beschermlagen wordt de impact van een stoot over het hele oppervlak verdeeld zodat het telefoonscherm heel blijft. Ook voelen hybride screenprotectors soepel aan, waardoor je niet merkt dat er een laagje op het scherm ligt.
Jammer genoeg zijn screenprotectors van hybride glas meestal flink aan de prijs. Ze zijn ook niet voor alle toestellen beschikbaar, maar alleen voor de populaire modellen.
Screenprotectors met privacyscherm of blauwlichtfilter
Sommige screenprotectors hebben daarnaast unieke functies. Zo zijn er beschermfolies met een zogeheten privacyscherm. Hierdoor ziet alleen de telefoongebruiker wat er op het scherm gebeurt en kunnen omstanders niet meegluren.
Ook zijn er screenprotectors met blauwlichtfilters. Blauw licht zorgt ervoor dat je lastiger in slaap valt en zo’n filter kan handig zijn voor mensen met slaapproblemen. Dit soort extra functies zijn vooral aanwezig bij screenprotectors van glas en hybride vormen.
Bron: NU.nl