Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Het Hermesplantsoen met ‘t Oude Tramhuys, 1983

Het meer dan een eeuw oude tramhuisje in het centrum van Rotterdam is binnenkort geen kebabzaak meer. Het gebouw tussen de Eendrachtsweg en Mauritsweg is gekocht door een erfgoedorganisatie die het gietijzeren huisje grondig laat restaureren. Aan de binnenkant moet het Oude Tramhuis zoveel mogelijk leeg gehouden worden, zodat de oorspronkelijke uitstraling terugkeert, schrijft de organisatie op de eigen site.

Het tramhuisje werd begin vorige eeuw door de firma Bettenhausen gemaakt in opdracht van de RET. Het heeft sindsdien op vele plekken in de stad gestaan.
De eerste plek was op het oude Beursplein, destijds ter hoogte van de huidige Verlengde Willemsbrug. Daar doet het dienst als wachthuis voor trampassagiers en wisseljongens.

Het 50 duizend kilo wegende gebouwtje overleeft het bombardement van Rotterdam aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De RET draagt het huisje over aan de toenmalige Gemeentelijke Technische Dienst. Werklui die het puin van de verwoeste stad ruimen, kunnen zich aan het begin van hun dienst melden bij het huisje.

In 1943 staat het Oude Tramhuis op de Coolsingel. De VVV vestigt er een informatiekantoor in. Tijdens de bouw van het huidige Beursplein begin jaren vijftig wordt het gebouwtje op het Weena neergezet. Je kunt er voor 1 gulden een kaartje kopen voor een rondrit door de stad.

Vanaf 1958 kun je het huisje vinden op het Kruisplein, waar het weer dienst doet als wachthuisje. Dat duurt nog geen tien jaar. Na een grondige opknapbeurt in Rotterdam-Ommoord komt het Oude Tramhuis in 1971 op de huidige plek terecht naast het Eendrachtsplein. De eerste horecazaak die zijn intrek in het historisch huisje neemt, is café ‘t Oude Tramhuys.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van rijnmond.nl https://www.rijnmond.nl/…/legendarische-oude-tramhuis… 

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *