Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toen

Overzicht over de Saftlevenstraat, gezien vanaf de Nieuwe Binnenweg, 15 juni 1955

Rechts op de hoek een winkel van G.W.L. Korsten ‘Lood en zinkwerken’. Op de achtergrond wordt het Dijkzigt gebouwd.

Deze straat is vernoemd naar leden van de Rotterdamse schildersfamilie Sachtleven of Saftleven. Herman Hermansz Saftleven, +1627, en zijn zoons Cornelis, ca.1607-1681, Herman, 1609-1685, en Abraham, in 1628 naar Nederlands-Indië vertrokken.

Cornelis Saftleven verbleef het grootste deel van zijn leven in Rotterdam. Het was de stad waar Cornelis, net als zijn broers Herman II en Abraham, tot schilder werd opgeleid door zijn vader Herman I. Het overlijden van Herman I in 1627 betekende het begin van zijn carrière als zelfstandig schilder.

Toch duurde het tot 1637 vooraleer Cornelis zich definitief in Rotterdam vestigde en een eigen atelier opstartte. Tijdens die tienjarige periode resideerde Cornelis onder meer in Utrecht, waar hij actief was in het atelier van zijn jongere broer Herman II. Opmerkelijker is zijn verblijf in Antwerpen, dat gesitueerd wordt van 1632 tot 1634 en dat mogelijkerwijs gepaard ging met een samenwerking met Peter Paul Rubens (1577-1640).

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *