Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Vlaggen hangen uit bij de opening van de Thaliabioscoop van Tuschinski aan de Kruiskade, 1955. ( Links de Lijnbaan )

Tuschinski was in 1904 op doorreis naar Amerika toen hij in Rotterdam bleef hangen. Hij opende zijn eerste Thaliabioscoop op 20 augustus 1911 in een voormalige zeemanskerk aan de Coolvest. Toen Tuschinski in 1912 de kerk moest verlaten vanwege de sloop van de Zandstraatbuurt, nam hij van bakkerij Brandts een pand aan de Hoogstraat over. Tot de verbouwing klaar was huurde hij tijdelijk het café-chantant Pschorr om filmvoorstellingen te geven. Thalia heropende hier op 4 augustus 1913. Op 14 mei 1940 ging het pand verloren bij het bombardement op Rotterdam.

Na de Tweede Wereldoorlog werd op de hoek van de Kruiskade en de Lijnbaan een nieuwe bioscoop gebouwd naar ontwerp van J.P.L. Hendriks. De gevel werd voorzien van een plastiek van Carel Kneulman. Het kunstwerk verbeeldt Thalia, de muze van het blijspel. De Thalia-bioscoop werd op 7 juli 1955 geopend.

In 1996 werd de bioscoop gesloten. In het gebouw is sinds 2002 een studentenkroeg en een club gevestigd. Sinds 2010 is het een rijksmonument.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewering van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *