Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenTussendijken

De Schiedamseweg met links de Korfmakersstraat, 1959

De Schiedamseweg met links de Korfmakersstraat, 1959. Op de achtergrond de nieuwe flatgebouwen aan de 2e Gijsingstraat.

De Schiedamseweg is de naam van de weg die van Delfshaven naar Schiedam loopt. De Korfmakersstraat herinnert aan het korfmakersbedrijf, een van de bronnen van bestaan in het oude Delfshaven.

De vijf flatgebouwen aan het eind van de Schiedamseweg zijn het sluitstuk van de wederopbouw in Tussendijken. Het project wijkt niet alleen qua architectuur sterk af van de omringende woonwijk, maar is ook stedenbouwkundig volledig autonoom. Je krijgt het gevoel alsof je in een naoorlogse buitenwijk bent beland. Tezamen met de enkele jaren eerder gerealiseerde strook winkels vormen de flats een ensemble, dat enigszins doet denken aan de opzet van de Lijnbaan.

De woningen zijn in middelhoogbouw aan groene hoven gegroepeerd, met balkons gunstig georiënteerd op het westen. Het zijn galerijflats. Doordat de flats schuin geplaatst zijn ten opzichte van de Schiedamseweg vallen ze minder op en is de perspectivische werking versterkt.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Platform Wederopbouw Rotterdam. Lees verder op https://wederopbouwrotterdam.nl/…/woningbouw-gijsinglaan

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *