Radio Hertogjansplace
AfrikaanderbuurtRotterdam van toen

Een meisje staat in een zwembassin en neemt het vernieuwde Afrikaanderplein in gebruik, 1970

Uit het Vrije Volk van 6 mei 1970:

Vlaggen en lustig springende, oranje ballonnetjes markeerden ‘t nieuw ingerichte Afrikaanderplein, dat wethouder de Vos gistermorgen opende door enkele ballonnen op te laten. De theaterkuil met zijn ruime, gedeeltelijk doorschijnende overkapping bleek zich al ras goed voor balletje trappen te lenen. Veel belangstelling was er ook voor het bassin met drie opgewekte fonteintjes en de grote, in verschillende vakken verdeelde zandbak.

De strijd van de Zuidafrikaanse Boeren tegen Engeland in de jaren 1899-1902 kreeg ook in Rotterdam grote belangstelling. Evenals in verschillende andere steden in ons land besloot men hier een Afrikaanderwijk in het leven te roepen. In deze wijk zouden de straatnamen de herinnering levend houden aan personen en plaatsen, die in de geschiedenis van Zuid-Afrika een belangrijke rol hebben gespeeld. Op deze wijze wilde men zijn bewondering voor en sympathie met de Boeren tonen.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 6 mei 1970 en uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *