Radio Hertogjansplace
KralingenRotterdam van toen

Zwemmers in het Oostelijk Zwembad aan de Gerdesiaweg, 1972

Het Oostelijk Zwembad is het oudste zwembad in de Nederlandse stad Rotterdam. Het is opgericht in 1932 en is sinds 1996 een rijksmonument. Het bad is gelegen aan de Gerdesiaweg in Kralingen-Crooswijk.

Het zwembad beschikt over een L-vormige zwemhal. De lange zijde bestaat uit een diep 25 × 12 meter bad. De korte zijde is een aansluitend ondiep bad van 15 × 10,5 meter. Op de begane grond en de eerste verdieping is een omgaande galerij. De galerij op de eerste verdieping kijkt uit over het zwembad, en biedt plaats aan de kleedhokjes. De trap die van de eerste verdieping het zwembad inleidt heeft een monumentale status.

Het bad is in 1932 opgericht op initiatief van enkele Rotterdamse notabelen, naar ontwerp van de architect Foeke Kuipers. Het oorspronkelijke interieur in art deco-stijl is grotendeels behouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebouw door het Bombardement op Rotterdam getroffen. In 1952 is een nieuwe ingangsvleugel met kantoor toegevoegd naar ontwerp van Michiel Lockhorst. In 1962 is het aangrenzende Beatrixbad toegevoegd aan het complex. De galerij aan de begane grond was ingericht als koffiegalerij met aangrenzend een dames- en herenkapsalon.

Het Beatrixbad is (sinds 1962) deel van het Oostelijk zwembadcomplex. Het is een extra verwarmd bad dat naast als regulier zwembad ook gebruikt wordt als therapeutisch bad en revalidatiebad.

Het zwembad ging juli 2012 dicht vanwege renovatie. De verwachting was tegen het einde van de zomer in 2013 de deuren weer te kunnen openen, echter wegens de hoeveelheid asbest die in het gebouw werd aangetroffen, werd dat uitgesteld tot 24 februari 2014. In het zelfde restauratieplan wordt daarna het eveneens monumentale Van Maanenbad onder handen genomen.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *