Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De ingang van de wildwaterbaan van Tropicana, 1988

Het plan Tropicana begon in 1986. De bouw heeft circa een jaar geduurd. Het gebouw is door architect John Fahmel ontworpen. Piet Derksen, eigenaar van Center Parks, wilde Tropicana een subketen maken binnen Center Parcs. Op 14 juli 1988 opende burgemeester Bram Peper samen met Anton Geesink officieel de dagattractie. Het doel was mensen de kans te bieden een dagje te genieten van een subtropisch zwemparadijs zonder overnachtingskosten. Bij de opening was dit bad het grootste van Center Parcs. Er werd elke zaterdagavond in het zwemparadijs een muziek-, laser- of themashow georganiseerd, met bands, bekende artiesten en feesten. De ‘Promenade Serre’ bevatte winkeltjes, restaurants en caf├ęs in tropische atmosfeer. Uniek was boven de entree een ronddraaiend restaurant. Verder waren de faciliteiten, net zoals in Center Parcs, inclusief bijhorende vogels, planten, waterpartijen en natuursteen.

In 1989 werd Center Parcs overgenomen door een Schotse brouwerij. Deze stelde vast dat de bedrijfsformule van Tropicana niet binnen het Center Parcs-concept paste, omdat verblijfsaccommodatie ontbrak. Ook had de horeca in het complex te maken met concurrentie vanuit de stad. Tropicana werd in 1990 te koop aangeboden en in 1993 verkocht aan een particuliere eigenaar en later aan Lips Capital Group van ondernemer Roger Lips. In de loop der jaren heeft de nieuwe eigenaar verbouwingen en aanpassingen doorgevoerd, waardoor het oorspronkelijke concept van Center Parcs voor een groot deel is verdwenen. Tropicana sloot in 2010 en is nu in handen van Blue City.

De foto komt uit de fotocollectie algemeen van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *