Radio Hertogjansplace
KralingenRotterdam van toen

Vanaf de molen De Noord aan het Oostplein zicht op het gebied tussen Boezemsingel en Goudsesingel, 1942

Op de voorgrond uiterst rechts noodwinkels aan de Boezemsingel. Rechtsboven het terrein van de Veemarkt, daarboven de restanten van de fabriek van Jamin aan de Hugo de Grootstraat. Linksachter zijn de eerste wederopbouwhuizen en flats van het project ‘Wereldhaven’ te zien.

De Boezemsingel ontleent haar naam aan de Hoge Boezem. Op 14 januari 1769 werd door de Staten van Holland en West-Friesland octrooi verleend om, tot ontlasting van de gemeene boezem de Rotte, een tweede boezem te maken in de polder Rubroek. Het overtollige water kon door een sluis bij de Oostpoort ontlast worden in de Nieuwe Maas. De aanbesteding van de hoge en de lage boezem en de watermolens vond plaats op 25 april 1772.

De Goudsesingel is vernoemd naar de oude weg naar Gouda. Denk ook aan de Goudse Rijweg, Goudseweg en (vooroorlogse) Goudsewagenstraat.

In 1870 opende Cornelis Jamin (1850-1907) een chocolateriewinkel in Rotterdam. De zaak liep goed en hij kon uitbreiden. In 1880 begon hij suikerwerkfabrieken aan het Rodezand en aan de Crooswijksekade, en in 1883 opende hij de eerste Jamin-winkel. Het graf van Cornelis en zijn vrouw is nog steeds te vinden op de Rooms-katholieke begraafplaats St. Laurentius in Rotterdam Crooswijk.

De fotograaf is Hendrik Ferdinand Grimeyer en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *