Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Gezicht in de Schildersteeg, op de hoek van de Baan, 1931

De Schildersteeg dankt zijn naam aan een schildersfamilie die er woonde. De steeg dateerde uit 1598. Omstreeks 1638 waren de erfgenamen van Henrick Crijnen Volmarijn en Adriaentgen Lenertsd. eigenaar van bijna alle huizen en erven in deze steeg. Henrick Crijnen was kunstschilder. In de transportakten wordt hij gewoonlijk ‘schilderieverkooper’ genoemd. Zijn zoons Quirijn (Crijn) en Leendert waren eveneens bekende schilders. De naam Schildersteeg komt eerst in 1638 voor bij de verkoop van een huis. De steeg werd ook wel Nieuwe of Korte Leuvestraat genoemd, omdat ze in het verlengde van de Leuvebrugsteeg lag. Na het bombardement van mei 1940 kwam hier ongeveer de Schilderstraat te liggen.

De Baan ontleent zijn naam aan een hier omstreeks 1620 gelegen lijnbaan. In 1620 werd volgens de geschiedschrijvers Nicolaas Zas en Jan Gerritsz. van Waerschut ‘de Oost-Indische baen, het Baenhuys en de alles wat daar in tot touwerk behoort, opgeregt ende toegerust’.Verdere berichten over deze ‘baen’ ontbreken. Op de plattegrond van 1626 is deze met het baanhuis dan ook duidelijk aangegeven. De binnenvest, die naast de Baan liep, werd ook wel Baansloot genoemd. Op 19 april 1853 werd het dempen van deze binnenvest aanbesteed. Door deze demping werd de Baan gedeeltelijk verbreed.

De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *