Radio Hertogjansplace
KralingenRotterdam van toen

Het Boerengat, 1915

Het Boerengat met op de voorgrond de Oude Oostbrug, en rechts de Oostmolenwerf met de afgeknotte molen de Roode Leeuw en een aantal bedrijfspanden, 1915.

Deze haven, een verlengstuk van het Buizengat, dankt zijn naam vermoedelijk aan de groente- en visboeren uit de omtrek die hier met hun schepen een ligplaats vonden. Op een plan van 1689 voor een nieuwe haven, die ten oosten van het Reuzeneiland zou worden gegraven, komt een ‘Boerehaven’ voor. Dit is het latere Boerengat, eigenlijk een verlengstuk van het oude Buizengat.

De Molenwerf in het Oostnieuwland dankt haar naam aan de molen ‘de Roode Leeuw’ of kortweg ‘Roomolen’. Zij was op stadsgrond gebouwd en werd daar al in de tweede helft van de 16de eeuw aangetroffen. De molen was oorspronkelijk een houten standaard, doch ze moet in 1581 als stenen runmolen zijn herbouwd. In 1858 werd de molen ontdaan van haar wieken en balie. Daarna was ze als tapperij in gebruik. Het restant van de molen werd bij het bombardement in 1940 verwoest.

De foto komt uit de collectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *