Radio Hertogjansplace
HeijplaatRotterdam van toen

Overzicht vanaf de Heysedijk van het vergraven van landerijen voor de aanleg van de Waalhaven, 1911

De buurschap ‘de Hije’ (de Hey) voor Poortugaal komt reeds in 1447 voor. Karel (de Stoute) van BourgondiĆ«, graaf van Charollois, gaf 12 april 1459 aan de prior en het convent van de Predikheren te Rotterdam de visserij in het land van Putten, in het ambacht van Pernis, buitendijks gelegen, aan een ‘hoze’ (bedekte sluis onder de dijk) van zijn landen, genaamd ‘de Hij’. De herkomst van deze naam is niet gevonden. De Heysehaven en de inmiddels verdwenen Heyschesluis bestonden reeds in 1579. De vroegere Heysche- en de Beneden Heyschedijk zijn verdwenen toen de Waalhaven werd gegraven. De Heysekade vormde daarvoor een onderdeel van de Quarantaineweg. Het Park De Hey is het recreatiegebied ten zuiden van Tuindorp Heyplaat.

Op 13 juni 1907 nam de gemeenteraad van Rotterdam het besluit tot het aanleggen van de Waalhaven en tot onteigening daartoe van de polder Robbenoord en Plompert. De polder is in 1913 opgeheven. In 1907 werd ook begonnen met de eerste uitgravingen. De eerste weggegraven grond werd geborgen in het zuidelijke deel van de polders Robbenoord en Plompert, het latere vliegveld Waalhaven en tegenwoordige bedrijventerrein Waalhaven-Zuid. Daarna werd de vrijkomende grond gebruikt voor de aanleg van het Kralingse Bos.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *