Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Het nieuwe Scalatheater aan de Westblaak, 1957

De eerste bioscoop aan de Kruiskade, het Luxor, verrees in 1917 naast hotel Allard. De straat kwam pas echt tot leven vanaf 1927 toen ze werd geasfalteerd ter verbetering van de doorstroming van de verkeersdrukte. Hotel Central werd geopend op de plaats van hotel Allard en het geheel vernieuwde Luxor, ook Luxor-palast genoemd, verrees. Luxor zou in 1985 zijn deuren sluiten.

De bioscopen aan de Kruiskade kwamen dus pas na 1917 in opmars. De tweede bioscoop die daar opende was het Soesman Theater in 1922, dat in datzelfde jaar om onbekende reden al weer werd gesloten. Het was een ontwerp van architect L.C. van der Vlugt, de architect van de Van Nellefabriek en het Feijenoordstadion. Eigenaar was Ph. Soesman, ondernemer in ‘publieke vermakelijkheden’. Soesman was een bekende vooroorlogse Joodse theaterfamilie in Rotterdam. Zo was Samuel Soesman de directeur van Casino Variété.

Het Soesman Theater werd in 1923 voortgezet als Scala-Theater. In 1936 dreigde opheffing voor Scala en werd openbaar geveild. Op het laatste nippertje besloot de directie toch de exploitatie voort te zetten. Scala werd in 1940 verwoest tijdens het bombardement en na de oorlog herbouwd aan de Westblaak. Het werd in 1957 geopend en sloot al een jaar later. Het Scala-theater werd omgebouwd tot Cinerama, voor de vertoning van de zogeheten Cineramafilms, een systeem dat vanaf 1952 werd gebruikt. Naoorlogse bioscopen aan de Kruiskade waren Thalia, die in 1955 opende, en Corso uit 1961. Beide sloten in 1997 hun deuren.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking  van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *