Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Hofpleinfontein met op de stoep de tekst ‘Oversteken naar fontein verboden’, 1955

De Hofpleinfontein is een fontein naar ontwerp van architect J.R.A. Koops. De fontein werd in 1955 opgeleverd. Op de hoeken van de fontein staan acht beeldhouwwerken van de beeldhouwer Cor van Kralingen. Zijn Waterdieren sierden het Hofplein al voor de plaatsing van de fontein en dienen nu tevens als goot. De waterdieren zijn gemaakt van mosselkalksteen. De spuiters van het fonteinbekken zijn gestileerde waterlelies, ze zijn gemaakt van smeedijzer door de kunstsmid Karl Joseph Gellings.

De hofpleinfontein werd in 1939 aan de stad Rotterdam geschonken door de rederij Van Ommeren die zijn honderdjarige bestaan vierde. De fontein zou eigenlijk op de plaats van het Droogleever Fortuynplein komen, maar werd na de Tweede Wereldoorlog op het Hofplein geplaatst. De fontein wordt/werd in de volksmond ook wel de Flipspuit genoemd, verwijzend naar Philippus “Flip” van Ommeren. In 1964 ontwierp beeldhouwer George Rickey een twintig meter hoog bouwwerk dat op de plaats van de fontein zou komen. Door de hoge kosten van de fundering werd dit niet uitgevoerd.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *