Radio Hertogjansplace
ProvenierswijkRotterdam van toen

Glazenwasser Jan Vlasblom hangt uit het raam van de Ungerpleinflat, circa 1995

De Ungerpleinflat is een op de noordelijke hoek Schiekade/Ungerplein gelegen torenflat van dertien bouwlagen waarin zich oorspronkelijk luxe-appartementen bevonden. De torenflat maakt onderdeel uit van het Ungerpleincomplex, in 1928-1934 gebouwd naar ontwerp van Jo van den Broek in samenwerking met Heinrich Leppla volgens de principes van het Nieuwe Bouwen. Het complex is een rijksmonument.

De Schiekade lag oorspronkelijk langs de Rotterdamse Schie. In 1931 werd het deel van de Schie tussen het Stadhoudersplein (vroegere Melkmarkt) en het luchtspoor gedempt ten behoeve van de nieuwe woonwijken Blijdorp en Bergpolder. In 1939 besloot men tot demping van de Schie tussen Hofplein en Stadhoudersplein. Na mei 1940 werd dit uitgevoerd met puin dat was ontstaan als gevolg van het bombardement op Rotterdam. Hierdoor ontstond het plaatselijke gezegde: “Vroeger lag de Schie in Rotterdam, maar nu ligt Rotterdam in de Schie.”

De fotograaf is Raymond den Houter en de foto komt van R. Vlasblom Schoonmaakbedrijf en Glazenwasserij. De informatie komt uit van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *