Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Blaak en het Gerzongebouw, 1964

In de zestiende eeuw groeide Rotterdam flink. Dit was aanleiding voor stadsuitbreiding in de uiterwaarden langs de Maas: de Waterstad. De westgrens was de verlengde Coolvest. De Boompjes, een nieuwe kade langs de Maas, vormde de zuidgrens. Binnen dit gebied werden nieuwe havens aangelegd, waarvan de Blaak er één was. Sinds 1577 werden erven aan de Zuidblaak door de stad verkocht als bouwgrond, sinds 1581 ook aan de Noordblaak. Tot 1613 werd de vest voor scheepstimmerwerven gebruikt.

Lange tijd lag de Blaak in het hart van de stad. De koopmansbeurs verhuisde daarom in 1635 naar de Vischmarkt, welke later werd omgedoopt tot Beursplein. Het nieuwe gebouw werd al spoedig te klein. Een groter gebouw kwam gereed in 1736; dit deed dienst tot het bombardement van 1940.

In 1877 werden het spoorwegstation Beurs en het Luchtspoor geopend. In 1941 verhuisde de beurs naar het nieuwe (vierde) beursgebouw aan de Coolsingel. Station Beurs werd daarna omgedoopt tot Blaak.

Het voormalige gebouw van modehuis Gerzon was een kledingwinkel van het Joods-Nederlandse Modemagazijnen Gebroeders Gerzon in Rotterdam. De eerste twee achtereenvolgende vestigingen waren gelegen aan de Noordblaak, de derde in een huizenblok iets verderop, haaks op de richting van de Noordblaak, tussen Schiedamsedijk, Soetensteeg, Witte Leeuwensteeg en Leuvehaven. Als laatste was het modehuis nog een korte tijd gevestigd aan de Lijnbaan, totdat uiteindelijk in 1973 het faillissement volgde. Het eerste gebouw opende zijn deuren in 1896 en het laatste gebouw werd in 1992 afgebroken.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *