Radio Hertogjansplace
ProvenierswijkRotterdam van toen

Schiekade, 1977

Woningen, juwelier Van Willegen en ijssalon Angelo Betti aan de Schiekade, 1977. De straat is opengebroken vanwege werkzaamheden aan de trambaan.

De naam van deze kade is ontleend aan de Rotterdamse Schie, de vaart ten gevolge van een handvest van 9 juni 1340 gegraven van Overschie naar Rotterdam. Ze sloot aan op de reeds bestaande Delftse of Oude Schie, die Delft met Overschie verbond. Ter plaatse van het latere Hofplein kwam de Schie uit in de Kolk welke door de Rotte was gevormd. Vanaf dit punt ging de vaart door de stad onder de naam Delftsevaart.

In verband met de bouw van de wijken Blijdorp en Bergpolder werd in 1931 besloten het gedeelte van de Schie tussen de melkmarkt (latere Stadhoudersplein) en de spoorbaan te dempen. De gemeenteraad besloot op 22 juni 1939 tot demping van het gedeelte van de Schie, gelegen tussen het Hofplein en het Stadhoudersplein. Deze demping geschiedde voor een groot gedeelte met het puin van de huizen, die verwoest waren bij het bombardement. Sindsdien is een bekend Rotterdams gezegde ‘Eerst lag de Schie in Rotterdam, thans ligt Rotterdam in de Schie’.

In 1922 meerde er een schip aan de Wilhelminakade aan op de Kop van Zuid.
Het schip kwam uit New York en aan boord was een Italiaanse man uit Crasciana, een bergdorp gelegen in de gemeente van Bagni di Lucca, het toevluchtsoord van de rijken uit Lucca in Toscane. Het was in L’America allemaal niet gelukt. De man had geen vast contract weten te bemachtigen en moest toen weg.

De man was op doorreis terug naar het berggehucht waar hij ooit geboren was. Met de pest in zijn lijf keek hij naar de bedrijvigheid van de Rotterdamse haven. Hij besloot ter plekke niet met gebogen hoofd terug te keren naar zijn geboortegrond en het hier dan maar te proberen. „Het lijkt immers wel een beetje op New York” besloot hij in gedachten. De naam van de man was Angelo Betti.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van https://angelobetti.nl/. Lees daar het verhaal over Angelo Betti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *