Radio Hertogjansplace
RotterdamRotterdam van toen

De bouw van de Willemsbrug, 1980

Al voor de Tweede Wereldoorlog waren er plannen om de oude brug te vervangen. Geldgebrek leidde ertoe dat pas in 1981 de nieuwe tuibrug van Cor Veerling, van de Dienst Gemeentewerken, verwezenlijkt werd. Twee rode jukken van 50 meter hoogte dragen het wegdek. De op- en afritten van de brug zijn enigszins wonderlijk – ze liggen niet in het verlengde van de brug maar maken een bocht van 90 graden. De brug zou in eerste instantie de Maasboulevard rechtstreeks met de Oranjeboomstraat verbinden. Dat stuitte op bezwaren van omwonenden, die niet wilden dat de Oude Haven zou worden doorsneden en de Oranjeboomstraat tot stadssnelweg getransformeerd zou worden. De officiële ingebruikname van de nieuwe brug op 1 juli 1981, was de eerste officiële daad van de toen 14-jarige kroonprins Willem-Alexander. In 1983 werd de nieuwe brug bekroond met de Nationale Staalprijs.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *