Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Het Beursplein met onder andere de Hij en de Dungelmann, 1978

Het Beursplein is vernoemd naar het nieuwe, in 1940 gereedgekomen, beursgebouw aan de Coolsingel, ontworpen door architect J.F. Staal. Voordien werd dit plein Spinhuisstraat genoemd.

De laagbouw van het huidige World Trade Center is als multifunctioneel beurscomplex ontworpen door architect J.F. Staal en werd gerealiseerd tussen 1936 en 1940. Bij het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 kreeg het een aantal treffers, maar de schade kon vrij snel worden hersteld. In 1941 werd het heropend. Dit gebouw bevatte niet alleen handelsbeurzen en de Rotterdamse Kamer van Koophandel maar ook winkels, vergaderzalen, een bar en kantoren. Onder andere heeft het Rotterdamse veilinghuis hier in deze periode veilingen onroerend goed georganiseerd, het huidige Vendu Rotterdam. Tijdens de grote Razzia van Rotterdam, 10 en 11 november 1944 deed het gebouw dienst als één van de verzamelplaatsen waar de Duitse bezetter een deel van de opgepakte 50.000 Rotterdammers had samengedreven voor transport naar Duitsland om als dwangarbeider te worden ingezet. Zestien mannen ontliepen de verschrikkingen door zich schuil te houden in de kelder, in het ketelhuis, van het gebouw. Ter plaatse is een plaquette geplaatst (niet openbaar toegankelijk).

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *