Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenVreewijk

Verpleegsters lopen over de binnenplaats van het Zuiderziekenhuis, 1939

Vanaf het einde van de 19e eeuw maakte Rotterdam-Zuid een stormachtige groei door. In 1912 begint men in Rotterdam al met eerste verkenningen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis op Zuid en 1918 komt architect Van Eijsselsteijn met de eerste plannen voor die tijd zeer modern gedachte in paviljoenstijl. Dit betekende de bouw van een groot ziekenhuis (1000 bedden) bestaande uit losstaande paviljoens voor de verschillende afdelingen. Om verschillende reden zou dit eerste plan het niet halen en de gemeente Rotterdam gaf daarom in 1929 aan gemeentearchitect Ad van der Steur de opdracht voor de bouw van een nieuw ziekenhuis aan de Groene Hilledijk. Hij realiseerde het complex, nu ontworpen als één groot centraal gebouw, met daartegenover een voorgebouw en aansluitend vier vleugels, in samenwerking met architect W.A.C. Herman de Groot. Op 1 augustus 1939 werd het Zuiderziekenhuis officieel geopend en had in eerste instantie bijna 300 bedden, een fractie van het originele plan van 1000 bedden.

De foto komt uit de collectie Spaarnestad en bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Onderstaand bericht is van historica Emily Visser:
Ik ben erg geïnteresseerd in de geschiedenis van Vreewijk en het Zuiderziekenhuis gedurende de oorlogsjaren 1940-1945. Voor mijn research ben ik vooral op zoek naar de verhalen van de ‘gewone’ Rotterdammers tijdens deze moeilijke jaren. Zoals verpleegsters, werklieden, huismoeders, etc. Kennen mensen nog anekdotes of verhalen over deze plekken die ze misschien willen delen met mij? Opmerkingen kunnen gestuurd worden naar emily.visser1996@gmail.com. Alvast heel erg bedankt voor de moeite!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *