Radio Hertogjansplace
CrooswijkRotterdam van toen

Galerijflat genaamd ‘Nationale Flat’ op de hoek van de Goudsesingel en de Jonker Fransstraat,1990

Galerijflat genaamd ‘Nationale Flat’ of, zoals op de bouwtekeningen, woongebouw Pompenburg, op de hoek van de Goudsesingel en de Jonker Fransstraat, circa 1990.

Het gebouw, door de architecten Vermeer en Van Herwaarden, bestaat uit drie delen: een hoog flatgedeelte van acht bouwlagen aan de Goudsesingel; een gedeelte van drie bouwlagen met kap aan de Jonker Fransstraat en een deel dat de overgang markeert naar de bebouwing aan de Lombardkade. Dit laatste bouwdeel steekt schuin uit de gevel en volgt daarmee de richting van de Lombardkade. Het bestaat uit een begane grond en vijf verdiepingen en heeft vijf venstertraveeën. Onder de linker travee bevindt zich de onderdoorgang naar de Lombardhof.Het gedeelte aan de Goudsesingel bestaat uit een begane grond met winkels en daarboven zeven woonverdiepingen. Een plat dak sluit de woonlagen af. De woningen hebben half inpandige balkons die op speelse wijze uit de gevel springen. Een betonnen vloerplaat en een betonnen zijkant staan haaks op elkaar en steken schuin uit de gevel naar het zuiden georiënteerd. De woningen worden aan de achterzijde middels galerijen ontsloten.De ingangspartij met het trappenhuis en lift bevinden zich in de zijgevel aan de Jonker Fransstraat.

De foto is gemaakt door de Dienst Monumentenzorg en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van het Platform Wederopbouw Rotterdam. Zie https://wederopbouwrotterdam.nl/objecten/307 #rotterdamvantoen #rotterdam #geschiedenis

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *