Radio Hertogjansplace
NoordereilandRotterdam van toen

Zicht vanaf de Hef richting de Koninginnebrug, 1981

De Koninginnebrug is een brug over de Koningshaven in Rotterdam, naast de Hef. De brug verbindt het Noordereiland met de wijk Feijenoord. De eerste Koninginnebrug was een draaibrug die werd gebouwd in 1870. Na vijftig jaar was de brug een belemmering voor zowel de scheepvaart- als wegverkeer; ze was ook niet geschikt voor trams.

In 1923 werd besloten om een nieuwe brug te bouwen: een dubbele basculebrug naar een ontwerp van A.H. van Rood. Met de bouw werd in 1927 begonnen, nadat de oude brug in 1926 verplaatst was naar de oostzijde van de spoorbrug, in het verlengde van de Oranjeboomstraat. De nieuwe brug werd op 14 juni 1929 door minister van Binnenlandse Zaken en Landbouw Kan geopend.

De Koningshaven is een haven in Rotterdam die het Noordereiland scheidt van de wijk Feijenoord op het eiland IJsselmonde. In 1868 werd begonnen met het graven van wat toen nog de Noorderhaven heette.

Het beweegbare deel van de Erasmusbrug over de Nieuwe Maas ligt in het verlengde van de Koningshaven. Hierdoor kunnen zeer grote schepen Rotterdam passeren voor bijvoorbeeld reparaties in een van de scheepswerven aan de oostkant van Rotterdam. Verder loopt onder het water de Willemsspoortunnel.

Ter gelegenheid van het bezoek van Koning Willem III in 1874 kreeg de haven zijn huidige naam. Later werd de naam Noorderhaven opnieuw gebruikt voor een haven aan het Noorderkanaal in de stadswijk Blijdorp, maar die werd later gedempt. Alleen de straatnaam Noorderhavenkade herinnert daar nog aan.

De fotograaf is Arjo de Haas en de foto komt van de, helaas verdwenen site, feijenoordsemeesters.nl.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *