Radio Hertogjansplace
IJsselmondeRotterdam van toen

Luchtopname van de woonwijk Hordijkerveld in IJsselmonde, 1963

Luchtopname van de woonwijk Hordijkerveld in IJsselmonde, 1963. Op de voorgrond de Hordijk en in het midden naar links de Reyerdijk. Op de achtergrond links de wijk Reyeroord in aanbouw en daarachter het Zevenbergsedijkje.

Hordijkerveld is een wijk in Rotterdam in het stadsdeel IJsselmonde. De wijk werd tussen 1958 en 1963 gebouwd als zelfstandige stadswijk. Voordien was het een landelijk gebied met alleen lintbebouwing langs de dijken. In de Tweede Wereldoorlog heeft het een tijdlang onder water gestaan vanwege inundatie.

De Reyerdijk is vernoemd naar de Reyerwaard op het eiland IJsselmonde. Deze dijk is gelegen in Hordijkerveld, een wijk in stadsdeel IJsselmonde. De straatnamen in deze wijk zijn ontleend aan aardrijkskundige namen met het achtervoegsel ‘dijk’. Verschillende namen berusten echter op fantasie en zijn gegeven naar analogie van bestaande namen.

Het Zevenbergsedijkje dankt zijn naam aan het huis ‘Zevenbergen’, dat met bijbehorende gronden in de voormalige polder Oudeland bij het Kerkedijkje lag. Dit huis wordt vermeld in een transportakte van 1729. Het Zevenbergsedijkje vormde vroeger een onderdeel van het – inmiddels verdwenen – Kerkedijkje. Deze dijk was jarenlang eigendom van de Hervormde Gemeente van IJsselmonde.

De foto is gemaakt door KLM Aerocarto en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *