Radio Hertogjansplace
HeijplaatRotterdam van toen

Frans Swarttouw’s Havenbedrijf aan de Heijplaatweg, 1956

Binnenvaartschepen worden geladen bij Frans Swarttouw’s Havenbedrijf aan de Heijplaatweg, 6 oktober 1956.

Swarttouw is een bekende naam in Rotterdam, waar bulk wordt overgeslagen. Bij de firma Frans Swarttouw worden in het begin van de vorige eeuw grote los- en laadbruggen in gebruik genomen. Het is een nieuwigheid in die tijd, geïntroduceerd door directeur Jacques Schouffour sr.

Het begin van de mechanisatie voor bulkgoederen is in de jaren tien/twintig van de vorige eeuw. Schouffour is nog niet zo lang directeur als hij zich hard maakt voor de aanschaf van deze kranen. Voor de Swarttouw is het nodig om bij te blijven en de concurrentie aan te kunnen.

Schouffour denkt ook mee over het ontwerp van de kranen. “Hij is een beetje een uitvinder”, zegt Jeroen ter Brugge van het Maritiem Museum in Rotterdam. “Aan die kranen hangen grijpers, die moeten zo efficiënt mogelijk zijn voor de bulk waar het voor bedoeld is. Schouffour heeft een aantal van die grijpers mede ontworpen, bijvoorbeeld die voor boomstammen”.

De laadbruggen komen begin jaren twintig op het terrein van Swarttouw aan de Waalhaven. In 1944 worden ze door de Duitsers opgeblazen. De resten van de kranen worden na de oorlog gebruikt om ze weer op te bouwen en in 1948 zijn ze weer in bedrijf.

Er hebben ongeveer dertig van dit soort kranen in de Rotterdamse haven gestaan, bij verschillende bedrijven. Nu zijn er nog twee. Die staan in de Vulcaanhaven in Vlaardingen, waar ook Swarttouw door een vestiging heeft gehad. De twee historische kranen werken nog steeds en worden nog gebruikt.
“Dat is eigenlijk heel bijzonder”, zegt Jeroen ter Brugge. “Het is een stuk techniek dat sinds 1924 niet veranderd is”. Beide kranen zijn Rijksmonument.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van https://www.rijnmond.nl/…/132767/havenhistorie-van-zilver

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *