Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Het Weena met het hertenkamp, 1982

Het Weena is vernoemd naar het Huis of Hof van Weena, dat ter hoogte van het oude Station Hofplein lag. Dit kasteel was in het begin van de 13de eeuw gebouwd en werd bewoond door de familie Bokel. Het was vermoedelijk een vierkante woontoren, die op een eilandje lag. Volgens de kroniekschrijver Willem van der Sluys werd het kasteel in 1426 door de Hoekse troepen onder Willem Nagel verwoest. Slechts een gedeelte van de toren heeft hier nog verschillende eeuwen gestaan.

Toen de stad in 1590 eigenares van het terrein werd, zijn daarheen de lakenramen overgebracht. Op het grondgebied van het vroegere kasteel lagen van 1854 tot 1956 de 1ste en 2de Weenastraat en het Weenaplein. Deze zijn verdwenen in verband met de aanleg van het vliegveld Heliport. In deze buurt herinneren enige straten aan de heren van Weena, zoals de Almondestraat, de Boekhorststraat en de Roo Valk-straat. De naam Weena is een verbastering van Wedena, dat is afgeleid van het middeleeuwse woord wedeme (morgengave of huwelijksgift).

De eerste bewoners van het hertenkamp aan het Weena waren een hertebok en vier hindes (uit het Kralingse bos) een pony en twee ezels (van de kinderboerderij De Kraal). Verwacht werden nog wat kleine geitjes, bokken en schapen. De boswachter van het Kralingse bos en de politie waren belast met de bewaking (zo meldde het Vrije Volk van 9 augustus 1974).

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en uit de Havenloods. Zie: https://www.dehavenloods.nl/…/rotterdam-van-19toen-in…

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *