Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De poffertjeskraam van C. Beekvelt aan de Karel Doormanstraat, 1960.

Uit de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant van 15 augustus 1957:
Alie, een dochter van de heer Beekvelt, de eigenaar van de zaak. maakte zich een ogenblikje vrij om ons met nog een veeg poedersuiker op haar gezicht nu eens precies het fijne van poffertjes en wat daarmee samenhangt te vertellen. Of eigenlijk, het fijne hoor je nooit. Dat is een oud familierecept dat zorgvuldig bewaard blijft, en dat een buitenstaander niet te weten komt ook al vragen sommige huismoeders wel eens belangstellend naar het recept.

Maar ook zonder dat recept te verraden kon Alie nog behoorlijk wat over poffertjes vertellen. Wist u, dat de pannen waarop deze lekkernij gebakken wordt, tientallen jaren oud zijn, en dat de smaak ook afhangt van de ouderdom van die dikke koperen plaat met de halfronde holletjes? En dat er in het zuiden van ons land in Limburg, geen poffertjes gegeten worden? „Daar hoeven we het niet te proberen”, vertelde juffrouw Beekvelt: „want dan krijgen we geen voet aan de grond. Wij zitten voornamelijk in het westen van het land. In de lente verlaten we Rotterdam, ons winterverblijf, en trekken dan van kermis naar kermis tot na St. Nicolaas. In de winter knappen wij de zaak op dan staan we nergens”

De familie Beekvelt zit al meer dan honderd jaar in de poffertjesgeur. De overgrootvader van Alie stapte van de oliebollenbakkerij over op het poffertjesbakken. Een stap, die hem geen windeieren gelegd schijnt te hebben, gezien het feit dat de poffertjesbakkerij in ons land thans voor een groot deel in landen is van de familie Beekvelt. In totaal heeft de familie zes kramen. Alie gaat volgend jaar met de zevende op stap.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *