Radio Hertogjansplace
RotterdamRotterdam van toen

Luchtopname van de Meelfabriek der Nederlandse Verbruiks Coöperaties aan de Rijnhaven, 1952.

Op 8 december 1949 wordt de eerste paal geslagen voor een nieuwe meelfabriek van de Centrale der Nederlandse Verbruikscoöperaties (CO-OP) op Katendrecht. Deze coöperatie had ook het Hakagebouw in Rotterdam-West in gebruik. Het gebouw is ontworpen door de Friese architect en latere rijksbouwmeester J.J.M. Vegter (1906-1982). Deze aanvankelijk nogal traditioneel georiënteerde architect past bij dit industriële complex allerlei moderne betonconstructies toe in een functionele opzet. Voor de constructieve opzet zorgt de bekende civiel ingenieur Arthur Aronsohn. Vegter ontwierp in dezelfde tijd (1951-1954) ook het kantoorgebouw van Het Vrije Volk aan de Slaak 34.

De meelfabriek had een productiecapaciteit van 80 ton per etmaal, wat een flinke aanvulling was op de bestaande capaciteit van 40 ton. De concurrentie in de vorm van particuliere fabrikanten was deze uitbreiding een doorn in het oog. Zij probeerden volgens de linkse kranten De Waarheid en Het Vrije Volk de bouw allerlei moeilijkheden in de weg te leggen, door de fabrikanten van de maalmachines te bewerken. CO-OP Nederland was een fusie van meerdere kleine coöperaties, die winkels en later supermarkten, en brood- en banketbakkerijen bezat.

De foto is gemaakt door KLM Aerocarto en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van www.roterodamum.nl en https://wederopbouwrotterdam.nl/art…/meelfabriek-co%C3%B6p

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *