Radio Hertogjansplace
Lage LandRotterdam van toen

Het nieuwe hoofdkantoor van J.P. van Eesteren aan de Koningslaan 1973

Dit in 1972 door architectenbureau Kraaijvanger ontworpen kantoorgebouw was het hoofdkantoor van aannemingsmaatschappij J.P. van Eesteren. In dit deel van deze woonwijk waren meer bedrijven gevestigd. De ligging, de draagstructuur en de verdiepingshoogte leenden zich goed voor de ombouw tot woningen en voor de toevoeging van een daklaag. De kolomafstanden van 3,60, 6,00 en 7,20 meter maakten de inpassing van acht galerijwoningen per laag mogelijk. Op de begane grond kwamen zes afwijkende types en op de daklaag vier grotere penthouses.

De wijk het Lage Land ontstond in het begin van de jaren zestig. De wijk werd zeer ruim opgezet (45 huizen per ha). Later heeft er enige verdichting plaatsgevonden. Toch blijft het een zeer ruime wijk met veel laagbouw.

De naam van de wijk is ontleend aan de polder die omstreeks 1860 door bemaling is ontstaan. Tot 1995 werd verondersteld dat het laagste punt van Nederland in deze polder lag: 6,67 meter beneden NAP. Door bebouwing vanaf de jaren zestig was dat echter niet meer het geval. De gemeente Rotterdam heeft langs de Prinsenlaan, een van de grote ontsluitingswegen van de wijk, een monument aangelegd, omgeven door een vijverpartij. In 1995 bleek uit een officiële meting echter, dat hier niet het laagste punt van Nederland ligt. Het allerlaagste punt van Nederland bleek toen een weiland in de Zuidplaspolder ten noordoosten van Nieuwerkerk aan den IJssel op een diepte van 6,74 meter onder NAP.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van rotterdamwoont.nl en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *