Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Westblaak, 1956. Op de achtergrond het gebouw van het Rotterdamsch Nieuwsblad

Tijdens Koninginnedag lopen kinderen met blikken trommels in optocht op de Westblaak, 30 april 1956. Op de achtergrond het gebouw van het Rotterdamsch Nieuwsblad aan de Schiedamsche Vest.

Vrijwel iedere Maasstedelijke harmonie-muzikant moet gisteren op de been zijn geweest, bijna alle korpsen werkten mee aan de viering van de verjaardag van onze koningin en waar de tuba’s, de trompetten, klarinetten en bekkens hun schallende feestmuziek lieten horen was er vreugde, opgewektheid en zin voor waarachtig oranje-jolijt.

De kou kon dus de oranjesfeer niet bederven. Enorme mensenmassa’s zijn vooral in de middag- en avonduren op de been geweest en de hele stad was getooid met straf in de wind wapperende vlaggen. Straatartiesten brachten sfeer en tentjes met kermisattracties deden goede zaken.

De traditionele ontvangst ten stadhuize, die in de morgenuren werd gehouden, mocht zich weer in een grote belangstelling verheugen. Toen mr A. Blom, de voorzitter van ’t Comité voor Nationale belangen, punctueel om half elf met zijn toespraak begon, was de Burgerzaal bijna geheel gevuld met genodigden en vertegenwoordigers van verschillende verenigingen.

Overal in de stad hebben de kinderen gisteren Koninginnedag gevierd. De straten waren versierd en de buurtverenigingen zorgden, dat er leuke spelletjes gedaan konden worden. De Woelwijkstraat, waar we een kijkje namen, was schitterend versierd met gekleurde masten. „Volgend jaar wordt het nog beter”, verzekerde een bestuurslid van de buurtvereniging. „Dan gaan we de masten met bogen verbinden. Dit jaar ging het niet meer. De kinderen moeten nog met vakantie ook.” ’s Middags waren er wedstrijden in het zaklopen, tonrollen en blokjesrapen.

Het tamboers- en trompetterscorps „Ahoy”, dat nog maar pas een halfjaar bestaat, maakte op Koninginnedag een mars door Charlois. Met zijn paradetrommen en blinkende trompetten trok het veel bekijks.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Rotterdamsch Parool van 1 mei 1956.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *