Jungerhans aan de Binnenweg, 1957
Het familiebedrijf Jungerhans was een begrip in Rotterdam. Na de oorlog werd door de gebroeders Kraaijvanger een nieuwe chique winkel voor huishoudelijke artikelen tussen de Rotterdamsche bank en De Klerk gebouwd. Het gebouw is inmiddels gesloopt én herbouwd.
Het magazijn voor huishoudelijke en luxe artikelen Jungerhans werd in 1882 opgericht en was op diverse plekken in de Rotterdamse binnenstad gevestigd. In 1908 kreeg het zijn definitieve locatie aan de westkant van de Coolsingel op nr. 127, ter hoogte van het Calandmonument. In 1927 opende de firma op dit adres een nieuw pand, ontworpen door architectenbureau Kraaijvanger. Het was één van de eerste opdrachten voor de broers Evert en Herman Kraaijvanger, die het bureau van hun vader Bernard voortzetten. Deze had in 1911 al het woonhuis van Anton Jungerhans aan de Heemraadssingel 295 ontworpen. Jungerhans was in 1876 als zeventienjarige vanuit Pruisen naar Rotterdam gekomen, waar hij als winkelbediende begon. Het familiebedrijf was een dure, deftige winkel, waar huishoudelijke artikelen, serviezen, porselein, glaswerk, kookgerei en geschenken werden verkocht.
Het winkelpand aan de Coolsingel werd tijdens het bombardement van mei 1940 verwoest en Jungerhans kreeg een plek in het noodwinkelcomplex Dijkzigt. „Ik wilde na de oorlog graag op mijn oude grond terug, maar de gemeente zei: u bent nummer twee, nummer één is de Rotterdamse Bank, die krijgt prioriteit. De wethouder beloofde me, dat ik overal kon gaan zitten waar ik wilde, alleen niet op mijn vroegere plaats.” Aldus C.J.A. Jungerhans in De Tijd van 28 januari 1967. Jungerhans kreeg een plek op de hoek van de Coolsingel en de Binnenweg.
De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Platform Wederopbouw Rotterdam. https://wederopbouwrotterdam.nl/artikelen/jungerhans
Met medewerking van Rotterdam van toen