Radio Hertogjansplace
Rotterdam enzo

Kabinet wil snel internet desnoods afdwingen met netwerkverplichtingen

Het kabinet wil dat alle Nederlanders voor 2030 snel internet tot hun beschikking hebben. Het is bereid daarvoor staatssteun te verlenen of zelfs bedrijven te verplichten om de benodigde netwerken aan te leggen, schrijft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) vrijdag in de kabinetsstrategie Digitale Economie.

Nu al heeft 91 procent van de adressen in Nederland toegang tot snel en betrouwbaar breedbandinternet, maar het kabinet wil dat iedereen er gebruik van kan maken. Voor tienduizenden huishoudens en bedrijven geldt dat nog niet.

“We moeten die stap naar voren zetten”, zegt Adriaansens. “Het is heel belangrijk dat iedereen kan meedoen.” Nederland behoort volgens de minister al tot de wereldtop wat betreft digitale voorzieningen, maar dreigt te worden ingehaald als het achterover leunt. “We staan al best wel goed, maar de ontwikkelingen gaan heel snel.”

Het is in de eerste plaats aan het bedrijfsleven zelf om te zorgen dat bedrijven hun geavanceerdste diensten aan iedereen kunnen aanbieden, vindt Adriaansens. Maar dat is niet langer vrijblijvend. Met de mogelijkheid van staatssteun en zelfs een verplichtstelling heeft het kabinet naar eigen zeggen “wat achter de hand”.

Het is ook de bedoeling dat met name het midden- en kleinbedrijf (mkb) beter gebruik gaat maken van de mogelijkheden die digitalisering biedt. Nu doet circa drie kwart van het mkb dat. Dat moet in 2030 zijn verhoogd naar 95 procent. Ook het gebruik van geavanceerde technologie├źn in het mkb moet omhoog, vindt het kabinet.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *