Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenZuidwijk

Wasdag in de omgeving van de Bronkhorst in Zuidwijk, 1962

De Bronkhorst is vernoemd naar het voormalig kasteel en stadje Bronkhorst in de provincie Gelderland.

De wijk Zuidwijk is gebouwd in de polder Charlois en voor een kleiner deel in de polder Smeetsland, met de heerlijkheid Lombardijen, die uit één boerderij bestond met 21 morgen land. Het was een leen van het Huis Wassenaar en Huis Zuidwijk, dat nog in Wassenaar bestaat als huis en landgoed. Drie polderwegen moesten wijken: grote delen van de Smitshoekseweg , Korperweg en de Charloise Lagedijk. Behouden zijn 4 panden aan een verdwenen deel van de Charloise Lagedijk, waaronder de voormalige boerderijen de Beukhoeve en de Kapel. De laatste is een rijksmonument uit de 18e eeuw van het Overmaasse dwarsdeeltype, met een vrijstaand bakstenen huisje voor de karnmolen en een houten zwingelkeet voor de eerste bewerking van vlas, het zwingelen. Hij staat op een verhoging in het landschap en men denkt dat op deze plaats ooit een kapel gestaan heeft. Het uitgespaarde weiland naast de boerderij is een archeologisch monument omdat zich in de ondergrond minsten één donk bevindt.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *