Zicht op het Stationsplein met het busstation en rechts het Groothandelsgebouw, 1981
Het stationsplein ligt bij het Centraal Station van de Nederlandse Spoorwegen. Dit station, van architect S. van Ravesteyn, werd op 18 mei 1957 in gebruik genomen. Hij ontwierp een markant stationsgebouw bestaande uit een centrale hal, twee vleugels aan weerszijden en perrons die door twee tunnels te bereiken waren. Voor het ontwerp liet Van Ravesteyn zich inspireren door de Italiaanse stationsbouw, waarvan het materiaalgebruik en de strakke lijnvoering een duidelijk voorbeeld waren. Het gebruik van travertin, marmer en goudkleurig aluminium gaven het gebouw een bepaalde grandeur; de hardheid van strakke belijningen en het natuursteen suggereren autoriteit. Op de perrons ontwierp Sybold van Ravesteyn de V-vormige betonnen perronoverkappingen en bijbehorende personeelsverblijven. Monumentaal waren ook de stationsklokken. Helaas is dit station omstreeks 2010 gesloopt, omdat Station Rotterdam Centraal door de enorme groei van het aantal reizigers, niet meer voldeed aan de eisen van het vervoer.Op 13 maart 2014 opende Koning Willem Alexander het nieuwe stationscomplex waarvan de herontwikkeling in 2004 was aangevangen. Het nieuwe station is een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer & Van Schooten Architekten en West 8.
Het Groothandelsgebouw of Groot Handelsgebouw is een bedrijfsverzamelgebouw aan het Stationsplein, naast Station Rotterdam Centraal. Het gebouw is een rijksmonument, ontworpen door architecten H.A. Maaskant en Ir. W. van Tijen. Groothandelsgebouw is zoals de naam in origine werd geschreven. Het was daarmee een “gebouw voor de groothandel”. Begin 21ste eeuw vertrokken de groothandelaren naar de rand van de stad en transformeerde het gebouw naar een multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw. De naam werd toen gewijzigd naar Groot Handelsgebouw.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen