Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Gezicht op de oostzijde van de Leuvehaven met op de achtergrond de Wolfshoek, 1908

Gezicht op de oostzijde van de Leuvehaven met op de achtergrond de Wolfshoek, de zeevismarkt aan de Blaak en de koepel van de rooms-katholieke kerk aan het Steiger, 1908.

De Leuvehaven is vernoemd naar de oude kreek ‘de Leuve’ of ‘de Loeve’, zoals de naam meermalen in de stadsrekening van 1426/27 voorkomt. In de 16de eeuw was de stad eigenares geworden van het land aan de Leuve. Op 23 april 1598 werd aan de westzijde van de kreek de grond in erven uitgegeven. Daarna begon men met het graven van de haven die in 1608 gereed kwam. In het begin sprak men van Nieuwehaven, doch daar dit verwarring kon geven, werd Leuvehaven al spoedig de enige naam.

In november 1611 werd het gedeelte ten oosten van de Leuvehaven als bouwgrond verkocht. Arent van der Wolff kocht daar verschillende erven, zoals dat op de hoek van de Blaak en de Leuve, waardoor de naam te verklaren is. In het begin heette ook dit gedeelte Blaak. De Rouaansche Kaai, zoals vroeger een gedeelte van de Wolfshoek werd genoemd, dankte die naam aan het beurtveer op Rouaan aldaar. In deze buurt, op de Blaak bij de Keizersbrug, bevond zich het huis ‘de Rouaanse kelder’, dat eveneens aan dit beurtveer herinnerde. De huidige Wolfshoek ligt ongeveer op dezelfde plaats als waar deze straat zich voor het bombardement in mei 1940 bevond.

De fotograaf is Henri Berssenbrugge en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *