Radio Hertogjansplace
Rotterdam enzoRotterdam van toen

Lijn 9 tijdens de ingebruikname van het nieuwe eindpunt bij de Pelgrimsstraat, 1989

De Pelgrimsstraat draagt de naam van de Pilgrim Fathers, die in 1620 vanuit Delfshaven naar Amerika vertrokken. In dit gebied lagen ook van 1892 tot 1949 de Pelgrimskade en van 1912 tot 1987 de Pelgrimsdwarsstraat.

De Pilgrim Fathers of Pilgrims (Engels voor “pelgrims”) waren een groep Engelse puriteinen die hun land verlieten onder druk van koning Jacobus I van Engeland.

De groep zocht een woonplaats waar de leden hun religie vrij konden beoefenen en in staat waren volgens door hen zelf gestelde regels te leven. De groep had gebroken met de Engelse staatskerk omdat die volgens hen de reformatie niet ver genoeg had doorgezet. Voor het belijden van hun puriteinse idealen was niet veel ruimte in het Engeland van Jacobus I.

Onder leiding van de ouderling William Brewster en dominee Richard Clifton verlieten zij hun huis in Scrooby en voeren naar Amsterdam om aan de religieuze vervolging in Engeland te ontkomen. Daar voegden zij zich bij de Engelse vluchtelingen die al in Amsterdam woonden. Om niet betrokken te raken bij de twisten tussen deze vluchtelingen, besloten zij in 1609 naar Leiden te gaan, waartoe zij op 12 februari 1609 schriftelijke toestemming kregen. Gedurende elf jaar woonden ze in Leiden.

Een groot aantal van hen besloot in 1620 om naar de Nieuwe Wereld te trekken; hun economische situatie in Leiden was niet rooskleurig en bovendien vonden ze de Nederlandse samenleving veel te libertijns. Ze waren bang dat hun gemeenschap zou worden vermengd met andere en zo zou verwateren

Minder dan de helft van de gemeenschap voer vanuit Delfshaven naar Southampton in het schip Speedwell, waar ze zich voegden bij een grotere groep separatisten. De twee groepen scheepten vervolgens samen in op de Mayflower en staken zo de Atlantische Oceaan over.

De foto komt van de site rovm-digitaal.nl en de informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *