Radio Hertogjansplace
BlijdorpRotterdam van toen

De Diergaardetunnel aan de Blijdorpzijde, 1961

De Diergaardetunnel is een verkeerstunnel in het westen van Rotterdam. De tunnel ligt tussen de Heemraadssingel in Rotterdam-West en de Van Aerssenlaan in de wijk Blijdorp en kruist het emplacement van station Rotterdam Centraal. Het gesloten deel van de tunnel is 100 meter lang.

De tunnel is gebouwd tussen 1952 en 1958 en is vernoemd naar Diergaarde Blijdorp, die in 1940 juist ten noorden van deze tunnel geopend was. De oude ingang van de Diergaarde ligt nabij deze tunnel. De bouw van de Diergaardetunnel viel samen met de wijzigingen in het emplacement van station Rotterdam Centraal die in de jaren vijftig uitgevoerd werden na de sluiting van station Delftse Poort en de opening van het nieuwe Centraal Station.

De tunnel telt drie buizen: de middelste buis met twee rijstroken is voor het autoverkeer en de buitenste buizen zijn voor fietsers en voetgangers.

De wijk Blijdorp dankt haar naam aan de voormalige Blijdorpsepolder, waarin ze is gelegen. De polder moet in de 13de eeuw zijn ingedijkt. De naam is een verbastering van Bridorp (Brijdorp). Dorp heeft hier vermoedelijk de betekenis van akkerland. Bij bri of brij kan men denken aan modderig og papperig. In een leenregister (eind 13de eeuw) is sprake van land in heer Enghebrechts ambacht. Hiermee wordt Blijdorp bedoeld. In 1389 wordt er gesproken over 2 morgen land ‘gelegen in Schyeban in de Bridorpsate’. In het noordwestelijke deel van de polder lag de buitenplaats ‘Blijdorp’. Deze komt voor het eerst voor op een kaart van 1653. In de 19de eeuw is ze gesloopt. Van 1787 tot 1797 stond in de polder, ter hoogte van het Vroesenpark, het eerste Nederlandse stoomgemaal (de vuurmachine van Steven Hoogendijk). De wijk Blijdorp is gebouwd in de jaren dertig van de 20ste eeuw. De wijk Blijdorpsepolder wordt voornamelijk gevormd door een recreatiegebied met parken en volkstuinencomplexen.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *