Radio Hertogjansplace
BlijdorpRotterdam van toen

De bevrijdingsoptocht “Recht zo die gaat” rijdt over de Bentincklaan in Blijdorp, 5 mei 1955

Uit het Rotterdamsch Parool van 6 mei 1955:
Het motto van de Bevrijdingsoptocht „Recht zo die gaat”, waarvoor gistermiddag enorme belangstelling bestond in de binnenstad, is niet helemaal waarheid geworden. De sterke wind dreigde de tocht nogal eens van het rechte pad te jagen en de duizenden bezoekers hebben veel zandoeten verkauwen en veel stof uit de ogen moeten wrijven om alles goed te zien. Voor al deze ontberingen hebben de bezoekers niet helemaal de beloning gekregen, die zij verdienden. Het was geen optocht, waarover nog lang nagepraat zal worden. De meeste indruk maakten nog de prachtig marcherende mariniers, maarde Rotterdammers zijn dat gewend. Slechts enkele groepen en praalwagens kregen een bewonderend applaus en in het bijzonder waren dat dan nog de verbeeldingen van de wat oudere geschiedenis. Ficheroux’ uitbeeldingen van de geschiedenis van Rotterdam voldeed nog het meest aan de verwachtingen.

Indruk maakte ook de groep van treurvrouwen, en de uitbeelding, die Daan den Dikkenboer aan Het Brute Geweld had gegeven. Een ogenblik kon men zich weer terugdenken inde dagen van de bevrijding toen de wagens van de Canadezen inde optocht voorbijtrokken, volgeladen met juichende meisjes en kinderen

De fotograaf is Bob van Rhijn en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Rotterdamsch Parool van 6 mei 1955.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *