Tijdens de Binnenstadsdag wandelen mensen over de Krattenbrug, 1976
Uit het Vrije Volk van 24 mei 1976:
ROTTERDAM – Rotterdam heeft er een nieuwe traditie bij. Dat staat als een paal boven water na het grandioze succes van de eerste Binnenstadsdag die zaterdag werd gehouden. De reclamekreet waarmee Rotterdam zichzelf verkoopt bleek in ieder geval deze dag een vlag te zijn die de lading dekte: Rotterdam barstte van ’t leven. Sinds C7O is het niet meer zo druk geweest op.de Coolsingel. Meer dan honderdduizend mensen flaneerden zaterdag door het centrum.
Over de vernieuwde groene Coolsingel, langs tientallen markt- en eettentjes op de binnenstadspleinen, luisterend naar muziek van professionele orkesten, maar vooral; ook van straatmuzikanten en draaiorgels. Kijkend naar demonstraties van volksdansen, turnen, jazzballet. En in het stadhuis discussiërend over de vraag hoe het voortaan elke dag een beetje Binnenstadsdag in Rotterdam kan worden.
„Amsterdam is er niks bij,” hoorde je zaterdag opmerken. Opeens waren er terrassen en zitjes tekort in het stadscentrum. Hartje Rotterdam had alles wat het zo vaak niet heeft; gezelligheid. De stadskern van Rotterdam bleek zaterdag wel degelijk een ontspannen ontmoetingsplaats voor mensen uit alle hoeken en gaten van de stad te kunnen zijn. En trefpunt waar mensen elkaar tegenkomen, waar modes uitgeprobeerd worden, waar gewoon naar elkaar gekeken wordt.
De Krattenbrug moet er in de 15de eeuw al gelegen hebben, evenals een straat die Krattensteeg heette. In 1468 wordt namelijk gesproken van een straat ‘die men coemt uten beghinenstraet over de bruchghe’. Op 9 december 1542 kocht Arie Cornelisz. Crat een huis en erve in de Westbagijnenstraat over de Vaart, De wielmaker Dirck Jansz. Crat kocht 21 maart 1566 de helft van een steeg, die in 1565 reeds als Krattensteeg bekend was.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en via delpher.nl uit het Vrije Volk van 24 mei 1976
Met medewerking van Rotterdam van toen