Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Een man leunt tegen een hek langs de Delftsevaart, 1958. Op achtergrond de brug bij de Vlasmarkt en de toren van de Sint-Dominicuskerk

De Delftsevaart kan men beschouwen als een gedeelte van de vaart ‘van Rotterdam naar de Schie’, voor het graven waarvan graaf Willem IV op 9 juni 1340 aan Rotterdam vergunning gaf. Zij dankt haar naam aan de stad Delft

De Vlasmarkt ontleent haar naam aan de markt voor vlas en garen, die daar vroeger werd gehouden. Volgens verschillende kroniekschrijvers werd deze markt in 1608 voor het eerst gehouden op het overwulfde gedeelte van het Spui. In de transportregisters komt de naam Vlasmarkt voor het eerst voor op 3 juni 1615, toen een huis op de Hoogstraat ten westen van het Spui ‘daer nu de Vlasmarct gehouden wert’ verkocht werd. Door de aankoop van belendende panden in 1664 werd de Vlas- en Garenmarkt aanzienlijk vergroot en van drie overdekte galerijen voorzien. In 1858 werd de overdekking afgebroken. Het oude pleintje van die naam verdween bij het bombardement in mei 1940. De huidige Vlasmarkt ligt iets ten westen van het vroegere pleintje. Het plein is thans veel groter en omvat ook het terrein van het vroegere Spui.

Het Steiger is een rooms-katholieke parochiekerk en aangrenzend dominicanerklooster in de binnenstad van Rotterdam. Officieel is de kerk gewijd aan Dominicus en het klooster aan Petrus van Verona. Vanwege de ligging van kerk en klooster aan de Steigersgracht is het beter bekend als de Steigerkerk, de Steigersekerk, Citykerk Het Steiger of kortweg Het Steiger.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *