Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Een moeder en haar zoon lopen langs de Oosterkade, die deels onder water is gelopen, in de richting van het Havenziekenhuis, 1954

Een moeder en haar zoon lopen langs de Oosterkade, die deels onder water is gelopen, in de richting van het Havenziekenhuis, 22 december 1954. Links de achterzijde van huizen aan het Haringvliet.

Uit de Maasbode van 24 december 1954:
Toen gistermiddag in Rotterdam liet water al hoger en hoger steeg — zelfs na het officiële hoogwatertijdstip van 15.39 uur bleef het water nog stijgen — heeft de politie er de handen vol aan gehad het verkeer om te leiden naar de Maastunnel. Niet alleen op de verkeerswegen langs de Maas vormden zich files auto’s maar de invloed daarvan deed zich gelden tot in het verkeer in de binnenstad. Het mag gezegd zijn, dat de politie zich uitstekend van haar taak heeft gekweten. Vóór half 9 ’s avonds waren de bruggen weer vrij voor het verkeer.

Veler belangstelling richtte zich onmiddellijk op de tunnel-ingangen en in hoeverre deze buiten de wateroverlast zouden blijven- Wanneer het water de tunnelpijpen zou binnendringen dan zouden de verbindingen tussen beide stadsdelen volkomen verbroken zijn, behalve dan per trein.

Een ware zondvloed was het aan de Glashaven, de Geldersekade, de Oosterkade, het Haringvliet en wat daaromheen ligt. Toen de was onrustbarend toenam, trachtte men in allerijl te redden wat gered kon worden. Desondanks dreven vele Walgoederen weg. Als een vreemd monster dreef op de Glashaven een groene ballonfles tussen dobberende olievaten. Hoog boven het hoofd een bromfiets houdend, waadde een man naar hogerliggend gebied. Vrachtauto’s met de wielen diep in het water haalden geïsoleerde mensen uit huisjes en van eilandjes. Het Beurtvaartcentrum was onder water verdwenen. Het Havenziekenhuis aan de Oosterkade werd in allerjjl geëvacueerd, waarbij nog een ziekenwagen in de vloed bleef steken. Er waren bedrijven, die hun personeel om drie uur reeds naar huis lieten gaan.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit de Maasbode van 24 december 1954.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *